Біблійні чудеса і наука

Прийнято вважати, що вчені виключно зайняті люди. Однак можна припустити, що деякі з них, ні-ні, та знаходять хвилинку іншу на читання бестселерів. Таких, як «Код да Вінчі» Дена Брауна. Інакше як пояснити прагнення розкрити біблійні таємниці за допомогою науки...

Не по воді, а по льоду

Ісус Христос ходив не по воді, а по льоду, вирішив Дорон Ноф з Флоридського університету. На його думку, сукупність рідкісних кліматичних умов могла призвести до виникнення на поверхні Галілейського моря невидимого льоду, здатного витримати вагу людини. При цьому на відстані лід виявився б непомітним, і у сторонніх спостерігачів склалося б враження, що Христос дійсно йде по воді.


Згідно з даними кліматичного дослідження на північній частині сучасного Ізраїлю температура падала до -4 градусів Цельсія на два дні протягом одного з двох холодних періодів 2500-1500 років тому. Це погодне явище збігалося з часом життя Ісуса Христа.

Завдяки зниженню температури дійсно могла утворитися плаваюча ділянка льоду вище солоних течій біля західного берега озера біля міста Табга. Там було зроблено багато археологічних відкриттів, пов "язаних з Ісусом Христом.

Ноф вважає, що за минулі 120 століть ймовірність появи подібної сукупності погодних умов в озері Кінерет становить 1 до 1000. Але протягом періоду часу, коли жив Ісус Христос, подібний плаваючий лід міг утворюватися один раз на кожні 30-60 років. На думку вченого, цей лід було б дуже складно розгледіти, особливо, якщо його поверхня була розгладжена дощем.

У 1990-ті роки Дорон Ноф вже висував трактування одного з епізодів виходу євреїв з Єгипту, що викликало суперечки. Вчений доводив, що можна дати раціональне пояснення тому, що вода в Червоному морі на якийсь час розступилася, дозволивши людям, відомим Мойсеєм, уникнути переслідування єгипетської армії. На думку дослідника, це незвичайне явище, ймовірно, було спровоковано особливостями вітрів і морських течій.

Розп'яття

Більш того, британські дослідники з Медичного королівського товариства прийшли до висновку, що один з найбільш значущих символів християнства, може бути помилковим. Йдеться про розп "яття Ісуса Христа.

Зазвичай Христос зображений пригопленим за руки і ноги до Хреста з розпростертими руками і головою, спрямованою вгору.


Так от, вчені стверджують, що немає ніяких доказів того, що Христос був розіп'ятий саме таким чином. Вони стверджують, що образ Розп'яття ніколи не мав достатніх доказів існування. При цьому автори не оскаржують самого факту Розп'яття. На їхню думку, Христос міг бути розплятий іншими способами, які неминуче ведуть до смерті.

Методи розп'яття встановлювалися тисячоліттями і залежали від соціального статусу жертви і від злочину, який вони скоїли. Сам хрест міг бути встановлений у безлічі варіантів, жертви могли розташовуватися не тільки головою вгору, але і вниз, а також в інших позиціях. Іноді жертва могла бути пригводжена через руки і ноги, і навіть геніталії, з розпростертими руками обабіч хреста. Іноді їх прив'язували мотузками, а не цвяхами.

Розп "яття як форма страти було поширене у римлян. Це покарання часто застосовували до злочинців і бунтівників. Виконували цю страту римські солдати, і ніхто не виживав після цього.

Дослідники зазначають, що докладних описів розп "яття Христа, які були б правдоподібні до сучасних реалій життя Христа, немає в жодному з Євангелій - від Матфея, Марка, Луки та Івана.

Тільки одна археологічна знахідка свідчить про Розп'яття. Вона пов «язана з ім» ям одного молодого юдея. Написи в склепі з кістками, знайденим неподалік від місця Живуть а-Мітвар в Ізраїлі, дозволяють припустити, що його ім'я було Ієронім Бен Аголь. На місці його «поховання» було знайдено 11,5-сантиметровий залізний цвях, який, очевидно, був забитий молотком у п'ятку, коли його прикріплювали до хреста. Але немає ніяких свідчень того, що цвяхи були вбиті в кістки запястя або передпліччя цієї людини.

Стигмати

На цьому цілеспрямовані дослідники не зупиняються. Їм вже давно не дає спокою феномен стигматів, довільно з'являються у людини струмин крові на долонях, ногах і лобі - в тих місцях, де був зранений Ісус під час розп'яття.

- За дві тисячі років ранами Христа були відзначені понад 300 осіб, - розповідає релігієзнавець, кандидат історичних наук Анастасія Шацька. - І їхні стигмати мали різні обриси і глибину. Літописи свідчать, що вони бувають у вигляді наростів, глибоких, іноді наскрізних кровоточуючих ран, а також невеликих червоних плям, подібних синцям. Зустрічаються стигмати круглої, продовгуватої, овальної і навіть прямокутної форми. Крім того, у багатьох стигматиків відзначається деформація одного плеча, немов опущеного під тяжкістю величезного хреста. Хоча стигматизація здебільшого глибоко віруючі люди, рани Христа, як не дивно, з "являються зовсім не релігійними. Сучасна наука не заперечує існування феномену стигматизму, вважаючи, що в його основі лежать якісь не до кінця вивчені властивості людської психіки.


Вчені вважають, що причиною появи ран є самочуття, розлад психіки та емоційна схильність деяких людей перейняти біль Христа. Переконливого пояснення цього явища поки не знайдено.

Церква дива, пов'язані з появою стигматів або містичних кровотечей, не вітає. Ще в XVI столітті католицька церква назвала цей феномен «витівками Сатани». Але для простих парафіян стигмати завжди були ознакою чистоти і бездоганності.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND