Симон Маґ, загроза для апостолів

Читаючи Новий Завіт, часом дивуєшся: чому в Ісуса вірили так мало його сучасників? Він не тільки звіщав правду, але й творив справжні чудеса! Але якщо уважніше вивчити розповіді про ті часи, можна виявити деяких кудесників, що творять дивовижні речі.

Одні, як Аполлоній Тіанський, просто хотіли допомогти людям. Інші ж рвалися до влади і навіть оголошували себе богами. Найвідомішим з таких був Сімон Маг, він же Сімон Волхв. Його чаклунську силу перевершували тільки його амбіції.


Чому нині Дух Святий?

Роль Симона Мага в Біблії не дуже велика. Він бере участь лише в одному епізоді, який навіть можна назвати комічним.

У «Діяннях Апостолів» Симона описано як якогось чоловіка, який дивувався людям Самарії чаклунськими трюками. Водночас у місті проповідував диякон Пилип, при цьому даруючи хрещення всім охочим.

Серед тих, хто прагне долучитися до християнства, несподівано для всіх опинився і Симон. Втім, його інтерес був швидше за все чисто науковий, адже разом з проповідями Пилип зціляв хворих і виганяв демонів, як і годиться пристойному святому.

Через деякий час, почувши про успіхи Пилипа, з Єрусалима прибули апостоли Петро та Іван, щоб остаточно підкорити Самарію. Вони покладали руки на охрещених людей, і на тих спадав Святий Дух.

Достеменно невідомо, як саме впливала на новонавернених християн ця процедура, але цілком очевидно, що видовище було неймовірне. Сімон Маг, побачивши це на власні очі, зрозумів, що не можна втрачати такий шанс. Будучи заможною людиною, він вирішив зробити апостолам пропозицію небаченої щедрості: мовляв, ви мені даруєте владу над Святим Духом, а я вам - пару возів срібла.

Петро тільки охотився у відповідь і сказав, щоб богохульник котився куди подалі разом з усім своїм сріблом. Симон знизав плечима, попросив вибачення і молитви, і на цьому інцидент був вичерпаний. Лише трохи пізніше в ужиток увійде термін «симонія», що означає купівлю і продаж церковних посад, духовного сану і реліквій.


Чародій за покликанням

Згадується Симон Маг і в інших християнських літературних джерелах. Взагалі, життя Симона і його образ настільки пов'язані з апостолами Петром і Павлом, що деякі дослідники в різні часи навіть ототожнювали Симона то з одним, то з іншим, а то і з самим Ісусом. Не рідше в історіях звучить і слово «обманщик», але його магічні здібності скрізь описані як більш ніж видатні.

За словом Симона оживали статуї, починаючи сміятися і танцювати, вогонь не завдав магу шкоди, а найміцніші ланцюги і мотузки злітали з нього в лічені хвилини. Як і християнські святі, він прославився зціленнями хворих і стражденних і навіть воскресінням мертвих. Коронним трюком чародія була левітація - як невисоко над землею, так і при падінні з висоти.

Симон дуже любив демонструвати широкій публіці свої можливості, заявляючи при цьому про своє Божественне походження. То він проголошував себе Божим Сином, подібно до Христа, навіть до самого Бога Творця, владного над усім. Кажуть, що з особливо упертими невіруючими Симон Маг жорстоко розправлявся, користуючись страшними отрутою. Але навряд чи таких перебувало багато: спробуй виявити недовіру, коли над тобою регоче жвава статуя...

До того ж до всього чаклун явно любив пожартувати - викупивши в Тирі за чималі гроші блудницю на ім'я Олена, він нарік її божественною матір'ю всіх ангелів і архангелів, лише провиною безглуздої випадковості замкненою в людському тілі. Ах так, Оленою Троянською теж була вона - в одному з попередніх перероджень.

Неможливо сказати, наскільки серйозний був Симон, заявляючи подібну єресь, але народ валив натовпами, щоб тільки поглянути на його супутницю. Пригоди і проповіді Симона тривали досить довго, але одного разу його слава докотилася до вух апостола Петра, і той вирішив покласти цьому край.

Суперник Петра

Відомості про Симона, на превеликий жаль, нечисленні, уривчасті, деякі явно пристрасні і суперечать самі собі. Наприклад, в одній розповіді маг виставляється блискучим оратором і майстром риторики, здатним не тільки протистояти Петру в словесному поєдинку, але і здобути перемогу.

І тут же його ловлять на якійсь безглуздій помилці, і слухачі моментально починають звеличувати Петра. Проте переважно літописи сходяться на тому, що майбутній хранитель ключів від раю взявся за викорінення лжевчення Симона Мага міцно і надійно.


Всюди, де б не з'явився Симон, демонструючи чарівність усім охочим, його п'ятами невідривно йшов Петро, викриваючи його чари і творячи власні дива. Здавалося б, чого вартий Симон, будучи самопроголошеним Богом, приструнити зарвався апостола, але... силоньок явно не вистачало.

І великий кудесник, зригаючи прокляття і звинувачення Петра в чаклунстві, відступав все далі і далі. Між ними періодично спалахували то люті словесні баталії про сутність релігії і душі людської, то магічні змагання в дусі «хто насправді вміє воскрешати мертвих», то комічні моменти.

До останніх можна віднести випадок, коли Симон замкнувся у себе вдома, велівши привратнику відповідати Петру про свою відсутність. Петро ж зняв з ланцюга дворового пса і попросив його піти прямо до свого господаря, щоб назвати в обличчя брехуном. Пес не забарився виконати наказ апостола, чим сильно осоромив Симона. Нарешті чародій пішов на свій останній рубіж - в Рим, де його чекало заступництво могутнього імператора Нерона.

Перерваний політ

У Римі волею випадку проти Симона виступили відразу два святих - Петрі Павло. Маг і апостоли влаштували в центрі міста звичну чарівну дуель, але їх перервала варта, надіслана за наказом імператора. Всохтрих негайно доставили до Нерона для з'ясування істини.

Тут треба зауважити, що, хоча Нерон увійшов в історію як тиран і безумець, а Симон в минулому встиг добре зарекомендувати себе в Римі, суд над магом і апостолами, згідно з легендою, імператор вершив досить справедливо.


Терпляче вислухавши потік взаємних звинувачень, Нерон попросив сперечаються перейти до справи. Симон погодився і створив з повітря двох величезних чорних псів, які кинулися на ненависного Петра.

Але Петро був готовий, приховавши в рукавах заздалегідь освячені горбушки хліба, змахнув руками, і пси зникли. Апостол з ходу викрив мага в союзі з дияволом, але Симон резонно заперечив, що Петро переслідував його не один рік і тільки тому навчився протистояти чудовій силі.

Нерон не менш резонно запитав: «Що ж ти мниш себе всемогутнім, а не можеш як слід покарати цих двох?»

Німало не змутившись, Симон відповів: мовляв, занадто довго ходив по землі, святість народу роздавав, поспішав. Але завтра злечу в небо з найвищої вежі, заряджуся як слід у Божественному царстві і сотру своєю могутністю лжеапостолів. А тебе, імператоре, великою владою обдарую. Нерону нічого не залишалося як погодитися.

З ранку раніше Симон дотримав слова - злетів на очах у імператора і ще половини Риму з найвищої вежі.


Та тільки політ тривав недовго: Петро ввічливо звільнив ангелів Сатани, які тримають мага в повітрі, від їхніх обов "язків, і той у буквальному розумінні впав з неба на землю. Згадавши про те, що Симон вже демонстрував здатність до воскресіння раніше, Нерон почекав три дні, наказавши не ховати тіло.

Переконавшись, що чаклун мертвий, імператор зітхнув і наказав також стратити Петра і Павла - про всяк випадок. Зрештою, мало хто що говорив, чаклунство воно і в Римі чаклунство. Петра на його ж прохання розіп'яли на перевернутому хресті, Павлові відрубали голову.

Таким чином, людина, яка прославилася в першу чергу кумедною спробою купити Святий Дух, примудрилася відвести з собою в могилу двох великих християнських святих. Звичайно, пам'ять про Петра і Павла залишиться куди довше, ніж про Сімона Магу, але треба віддати йому належне - літати він і правда вмів.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND