Пророк

Також Пророк - релігійний діяч (або діяч релігійного типу), що несе і активно пропагує якусь життєву ідею. Автор ідеї - зазвичай не сам пророк, він тільки її носій і пропагандист. За пророком зазвичай послідовники: апостоли та адепти.

Особистість пророка

Пророк - завжди особистість певного типу, а саме частіше це паранояльний малюнок особистості.


Малюнок особистості в нормі - риси нормальної особистості, що описуються нерідко мовою психопатології (шизоїд, істероїд...), але не доходять до акцентуації і тим більше психопатії.

Біблійні пророки

Стань, пророке, і чекай, і позамли,
Здійснись волею мої
, обходячи моря і землі,
Діляголом палили серця людей.

О. С. Пушкін. «Пророк»

Понад п "ятдесят пророків і пророчиць постають перед нами в книгах Старого Завіту. Серед них - духовний вождь ізраїльтян Мойсей і його сестра Міріам, судді ізраїльські Дебора і Самуїл, царі Давид і Соломон, священик Єрусалимського храму Єзекіїль, придворний Ісая, простий пастух Амос. Про одних пророків ми дізнаємося з написаних ними самих книжок, про інших розповідають біблійні слова. Вони жили в різні епохи, належали до різних речей, але при всій несхожості біблійні пророки мали багато спільного.

У давньоєврейській мові слово «пророк» відповідає поняття «наві» - покликаний, натхнений Богом. Несподівано для них самих, деколи проти власної волі, пророки були покликані Богом, щоб проголошувати його волю, бути його устами. «Дух Господа Бога на мені», - ці слова з книги Ісаї (Ів., 61:1) найточніше виражають світовідчуття біблійних пророків.

Хоча пророки віщали від імені Бога, вони, на відміну від віщунів античності, не втрачали в самозабвеному екстазі свою індивідуальність. На діяннях і творіннях біблійних пророків лежить друк їхніх дарувань, характерів і життєвого досвіду. У Старому Завіті божественне одкровення не просто передається людям через посередництво пророка, а ламається в неповторній особистості обранця.


Пророки були наставниками народу і радниками царів, політиками і трибунами, поетами і мудрецями. Вони були занурені не тільки в віщування майбутнього і в прозріння прихованих для простих смертних таємниць божественного світобудови, але і в гущу подій своєї епохи. Пророки полум "яно, часом навіть гнівно зверталися до своїх сучасників - сильних світу цього і звичайних людей, невпинно викривали їх гріховність, докоряли за неправедні бажання і вчинки, волали до їх совісті.

Ідолопоклонство, падіння моралі, соціальна несправедливість - це характерні теми пророчих проповідей. Несамовиті і безкомпромісні глашатаї Господа часто залишалися незрозумілими, викликали гнів владик, презирство і ненависть простолюдинів. Траплялося, що царі переслідували пророків і кидали їх у темниці, вороже налаштовані натовпи піднімали їх на сміх, побивали камінням, виганяли з міст.

Але пророки, яких можна назвати першими в світі дисидентами і, незважаючи на люте напруження їхніх промов, першими гуманістами і захисниками прав людини, продовжували безтрепетно нести свою місію. Єдине, що їх по-справжньому лякало, - виявитися негідними Божественного покликання. Роль юдейських пророків у становленні християнських вірувань величезна: адже саме вони передбачили прийдешнє явище месії - спасителя людства, посередника між Богом і людьми.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND